Híres szülöttek

Dr. Beke Ferenc

(Kossuth-díjas növénynemesítő)

Beke Ferenc 1914-ben született Bábolnapusztán, az elemi iskolát is itt végezte el. Középiskolai tanulmányait a győri Révay Miklós Gimnáziumban tölti, majd 1934-ben kezdi meg tanulmányait a Mosonmagyaróvári Gazdasági Akadémián. Tanulmányai után az 1938-as felvidéki megszállásnál tényleges katonaként szolgál. 1947-től indul el Beke Ferenc szakmai pályafutása. Ekkortól alkalmazták növénynemesítőként Mosonmagyaróvárott ,az Országos Növénynemesítő Intézetben. Életének igen fontos állomása Fertőd. 1948-ban az eszterházi növénynemesítő telep vezetésére nevezik ki. Emellett a Fertődi Állami Gazdaság üzemvezetői posztján is Beke Ferenc áll.

1967-től szükségessé vált, hogy a Fertődön megkezdett kutatásokat a Dunántúlon folytassák. Így esett a választás Táplánszentkeresztre, ahol korábban már működött az Agrobotanikai Intézet. Erre alapozva teremtették meg Vas megye növénynemesítő telepét.

A kutatás profilírozásának eredményeként került Fertődről Táplánszentkeresztre a repce, a búza, a vöröshere, a tavaszi árpa, Horpácsról az őszi árpa, Keszthelyről pedig a hibridkukorica nemesítésének munkája.

Kevés magyar kutatónak jutott az az elismerés, hogy hazai egyetem választotta tiszteletbeli doktorává. Beke Ferencet a Gödöllői Agrártudományi Egyetem tisztelte meg e címmel 1978-ban.

Gazdag pályafutását sok elismerés kísérte. Nemcsak a Munkaérdemrend különböző fokozatait kapta meg, hanem sokféle - pl.: Bors László-, Fleischmann Rudolf-emlékplakettek - szakmai díjat is kapott. 1959-ben pedig Kossuth-díjjal ismerték el munkásságát.

Dr. Beke Ferenc 1970 és 1980 között volt a táplánszentkereszti kutatóállomás igazgatója. Domborművét 1999. Június 25-én avatták fel a GKI Táplánszentkereszti Kutató Állomásán.

Beke Ferenc 1988-ban bekövetkezett haláláig nyugdíjasként egykori munkahelyén tudományos tanácsadóként dolgozott.

További híres szülötteink: