Jókai Mór Művelődési Ház, Községi-Iskolai Könyvtár és Teleház

A Könyvtár a falu központjában, a Művelődési ház szomszédságában várja látogatóit. A bölcsőde megszűnése után egy tágas, világos épületben kapott otthont az intézmény, mely három helyiségből áll. A „mammutintézmény” szerves részét alkotó Könyvtár jelenleg 11.000 kötettel büszkélkedhet, s az állomány bővítése folyamatosan zajlik. Újdonság a DVD-tár, mely követi a kor szellemét, s helyet követel magának a könyvek mellett.

A Könyvtár továbbra is felvállalja kulturális rendezvények befogadását is, rendszeres könyvtári órák vannak, sőt irodalmi összejövetelek befogadására is kiválóan alkalmas. A könyveknek vissza kell hódítaniuk közönségüket, s a táplánszentkereszti „szellemi tár” nagy szeretettel várja látogatóit. Ezt segíti a 2015. ősze óta működő Olvasókör is.


Az olvasók többsége tanuló, de szép számmal látogatják nyugdíjasok és aktív dolgozók is. 

A Könyvtár minden nap nyitva tart: hétfő, szerda, péntek napokon 12-18 óráig várja az olvasókat (pénteken délelőtt 10 órától is), kedden és csütrötökön 12 és 17 óra között.

A Könyvtárral egy légtérben helyezkedik el 2004. szeptember 4. óta a Teleház. A SAPARD pályázatból megvalósított álom azóta nagy népszerűségnek örvend a község lakosainak körében. A 6 db új számítógépen szélessávú internet kapcsolat érhető el. Szinte minden korosztály megtalálta már magának a számítógépeket, s az olcsó használati díj (100Ft/óra) szinte mindenkinek „házhoz hozza” az információkat. Nyomtatási és fénymásolási lehetőség is van laponként 10 forintért. 
Nyitva tartása a Könyvtárhoz igazodik.

A Teleház bővítése és szolgáltatásainak szinten tartása ugyancsak a jövő tervei között szerepel.

 

Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra fejlesztése

A táplánszentkereszti községi-iskolai könyvtár és konzorciumi partnerei – Oladi Művelődési Központ (Szombathely), Rumi Rajki István Általános Művelődési Központ (Rum) 2010. februárjában pályázatot nyújtott be az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP-1.2.3/09/01) támogatási rendszeréhez. A pályázatot az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága 8.000.000 Ft összegű, önrész nélküli támogatásban részesítette.
A projekt alapvető célja, hogy a tervezett technológiai fejlesztésekkel megvalósuljon a szombathelyi kistérség három nagy, szétsugárzó szerepkörű oktatási intézménye iskolai könyvtárának IKT felzárkóztatása anyaintézményük oktatási-képzési tevékenységét segítő feladatrendszerük erősítése érdekében. A tervezett elektronikus akadálymentesítés révén a fogyatékkal élők körében hatékonyabbá tehető az érintett könyvtárak formális, informális oktatásukhoz nyújtott segítsége. A Vas Megyei Könyvtári Portálhoz való kapcsolódással pedig lehetőség nyílik arra, hogy a konzorciumot alkotó könyvtárak egységes felületű portálon jelenjenek meg.

A konzorcium tagjai egyedi elképzeléseik megvalósításához az alábbi támogatási összegeket használhatják fel:
- Táplánszentkereszti községi-iskolai könyvtár: 3.310.100 Ft
- Oladi Általános Művelődési Központ: 2.452.400 Ft
- Rumi Rajki István Általános Művelődési Központ: 2.237.500 Ft

A projekt futamideje: 2010. május 01.-2011. április30.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósulhatott meg.

Alapadatok:

Cím: 9761 Táplánszentkereszt, Fő út 4-6.
Telefon: +36 (94) 577-072
Fax: +36 (94) 577-072
Könyvtári egységek száma: 2
Beiratkozott olvasók száma: 411
Nyitvatartás: hétfő 12-18 óra kedd 12-17 óra szerda 12-18 óra csütörtök 12-17 óra péntek 10-18 óra

Letölthető dokumentumok:

Galéria: