Táplánszentkereszt sporttörténete

Már az 1920-as évek második felében élénk sportélet zajlott Gyöngyösszentkereszten. A 30-as évek második felében már Táplánfán is volt focicsapat. Mind megannyi másba, a község sportéletébe is beleszólt a háború. A háború után Horváth Béla igazgató-tanító és később segítőtársa, Wiktora Tibor játékos-edző vezetésével újraindult a sportélet Táplánszentkereszten. Az 50-es években már jól működő labdarúgócsapat szórakoztatta a sportra éhes közönséget.

1957-től Vörös Sándor, az Állami Gazdaság vezetője lett a sportkör elnöke (szükség esetén játékosa is), Csonka Árpád pedig a labdarúgó szakosztály vezetője (egyben szertáros, pályagondnok, ügyintéző).

Ezekben az években a járási bajnokságban szerepelt a csapat. A játékosok utaztatása is megoldódott. A gazdaság lovasszekéren, később traktorral, teherautóval szállította a csapatot idegenbe.

Elsősorban barátságos mérkőzéseket vívtak ezekben az időkben. Például rendszeresen vendégül látták a szombathelyi szovjet laktanya csapatát, s mentek a mieink visszavágóra. Ez akkoriban nagy eseménynek számított, mert "civil" egyébként nem tehette be a lábát a laktanya területére.

1961-ben sporttörténelem íródott a község életében, mert a Táplánszentkereszti Kinizsi S. K. Labdarúgó csapata feljutott a megyei I. osztályba. A csapat tagjai ekkor: Horváth István, Nagy K., Gergye J., Horváth Imre, Biró Béla, Szalai I., Szele Károly, Balogh István, Niksz László, Pados L., Nagy László, Stieber J.

Szinte ezzel egy időben elkészült a salakos kézilabdapálya, s megalakult a női és a férfi kézilabda szakosztály is.

Egyed Ernő lett a szakosztályvezető és edző egy személyben. 1964-ben már mindkét csapat a megyei osztályban szerepelt Vasvár, Celldömölk, Szentgotthárd, Sárvár, Szombathelyi Pamut, Szombathelyi Cipőgyár csapatai között. A bajnokságon kívül minden évben részesei voltak Kőszegen a Február 23. Kupa rendezvényének.

Az 1964-es év újabb sportsikereket hozott a falu életébe. Az április 4-i kerékpáros csillagtúrán a sportkör elnyerte a Felszabadulás Kupát. A nyári kőszegi szpartakiádon pedig Táplánszentkereszté lett a "Legjobb falusi sportkör" cím és serleg.

A kézilabdán és a labdarúgáson kívül jól működő lövészcsoport is tevékenykedett. Táplánszetkereszten télen sem állt meg a sportélet. Sakkozóink, asztaliteniszezőink rendszeresen részt vettek a járási-körzeti bajnokságokban. Nyaranta pedig a bajnokságok szünetében Utcák-terek Bajnokságot szerveztek vándorserleg felajánlásával.

1965-től a labdarúgócsapat visszaszorult a járási bajnokságba.1968-tól a női kézilabdacsapat edzői feladatát Brenner István tanár vette át. (A férfi csapat ekkorra már megszűnt.)

1975 táján a sportkör életében vezetőségváltás történt. Nagy László, Kovács László, Hajmási Ernő lettek az új vezetők, az edző pedig Horváth Árpád.

1989-ben megalakult a Labdarúgó Baráti Kör Hegedüs Ferenc szervezésében.