Híres szülöttek

Németh Lajos

(igazgató, népművelő)

1914-ben született Nicken, házassága révén került Táplánszentkeresztre. 1965-ben alakította meg a színjátszó együttest, s 1967-ben Szarvason az országos megmérettetésen már díjat szereztek. Ez idő tájt hozta létre a citerazenekart is. Tiszteletdíjasként a hely Jókai Mór Kultúrotthon igazgatója lett. Főleg téli estéken különböző témájú előadásokat szervezett.

Lajos bácsi napközben munkahelyén, a MESZÖV Székházban dolgozott, esténként és hétvégeken a falu kulturális életét irányította. A város közelsége azonban a fiatalokat egyre jobban magához vonzotta, így az általános iskolásokból verbuválta a citerások utánpótlását. Ekkor már megtörtént a névadás. A "Tavaszi szél" citerazenekar pályája gyorsan ívelt felfelé és országosan ismertté vált.

Szombathelyen, a megye falvaiban egyre többet szerepeltek a citerások. Vállalati ünnepségeken, ünnepi megemlékezéseken, intézmények avatásán léptek fel. Népzenei fesztiválokra neveztek, és szereplésükkel szinte halmozták a legcsillogóbb elismeréseket. Az együttes tagjai bejárták az egész országot. Felléphettek az Erkel Színházban, az azóta leégett Sportcsarnokban, a Debreceni Virágkarneválon; rádiófelvételt készíthettek, táborozhattak Csillebércen, Zánkán stb.

Németh Lajos 1969-ben munkahelyet változtatott és a táplánszentkereszti iskolához került pedagógusként. 1973-tól egy évig -nyugdíjazásáig- az iskola megbízott igazgatója volt.

1990. május 20-án ünnepelte a citeraegyüttes negyedszázados évfordulóját, ahol az alapító tagok és az időközben felnőtté vált citerások és színjátszók együtt köszöntötték mesterüket. Ekkor már nyugdíjasként nevelte az utánpótlást.

Közben egyre többet foglalkozott vesszőfonással. Régi mesterséget elevenített fel azzal, hogy használati tárgyakat, népi gyermekjátékokat készített. Több országos kiállításon szerepelt munkáival. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy fotózással, versírással is próbálkozott. Tavasztól őszig szeretett a kertben tevékenykedni.

Munkáját többször elismerték. A közművelődésben végzett kiváló munkájáért 1981-ben Szocialista Kultúráért kitüntető jelvényt vehetett át. Sokrétű tevékenységének az 1998-ban Budapesten bekövetkezett halála vetett véget.

Emlékét családján kívül a hajdanvolt citerások, színjátszók is kegyelettel őrzik.

További híres szülötteink: