Híres szülöttek

Dr. Nagy László

(növényvédelmi szakmérnök)

A Vas megyei Tana községben született 1937-ben, 1938 óta Táplánszentkereszten él. A középiskolát Szombathelyen a Közgazdasági Technikumban végezte.

1967-ben a Mosonmagyaróvári Agrártudományi Főiskolán agrármérnöki, 1968-ban az Agrártudományi Egyetemen, Gödöllőn növényvédelmi szakmérnöki oklevelet szerzett. 1978-ban a Keszthelyi Agrártudomány Egyetemen summa cum laude minősítéssel mezőgazdasági tudományi doktorrá avatták, a növények állati kártevői és az ellenük való védekezés szaktudományában.

1957-től 1992-ig a Vas megyei Növényvédelmi és Agrokémiai Állomáson, Tanakajdon dolgozott, az utolsó 24 évet növényvédelmi főmérnökként. Igazságügyi mezőgazdasági szakértőként több, mint 30 éve dolgozik, ma is aktív.

TIT tagként 1970-ben jegyezték be.

A Magyar Agrártudományi Egyesület Növényvédelmi Szervezete titkáraként 25 évig tevékenykedett.

A Vasvármegyei hetilapban 1992-től a Kertünk című rovat szerzője volt a lap megszűnéséig.1996-ban a Vas Népe című napilapnál kérek, hogy hetente egy alkalommal Az én kertem rovatban szakcikket írjon. 709 cikke jelent meg.

A Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara 2008. évben az Év növényorvosa kitüntetésben részesítette, a növényvédelem területén végzett magas színvonalú munkája elismerésül.

Munkáját a tanulás, az oktatás, a növényvédelmi publikáció jellemezte és élénken, aktívan vett részt a társadalmi, szakmai szervezetekben.

Táplánszentkereszt Község Önkormányzata 2011-ben, elsőként, a "Táplánszentkereszt Községért" kitüntetésben részesítette.

 

További híres szülötteink: