Helyi értéktár

Táplánszentkereszt Helyi Értéktára

2012. április 2-i ülésén fogadta el az országgyűlés a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. sz. törvényt. Megalkotásának célja az országos és helyi értékek tudatosítása, számbavétele és védelmének biztosítása volt. A jogszabály az önkormányzatokra kötelező feladatot nem rótt, csupán lehetőségként ajánlotta a helyi (települési) értéktárak létrehozását, amely a megyei, az országos és a külhoni értéktárakkal együtt képezne egységes egészet.

A törvény végrehajtásaként született  a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet, amelynek 2.§ (1) bekezdése kimondja, hogy a rendelet hatálybalépésétől (április 16.) számított 60 napon belül az önkormányzatnak döntést kell hoznia arról, hogy létrehozza-e a helyi települési értéktárat. Amennyiben az értéktár kialakítása mellett dönt a testület, Települési Értéktár Bizottságot kell alakítani. A bizottság feladata a települési értékek azonosítása, a helyi értékeket tartalmazó gyűjtemény létrehozása, gondozása, a megyei értéktárral történő kapcsolattartás.

Táplánszentkereszt község Önkormányzata Képviselőtestülete 2013. június 27-i ülésén határozott a Települési Értéktár létrehozásáról.

Cím: 9761 Táplánszentkereszt, Rákóczi u. 1.
Telefon: +36-94-577-048
Fax: +-36-94-577-047
E-mail: onkormanyzat@taplanszentkereszt.hu

Letölthető dokumentumok:


További helyi értéktárak: