Adófizetési határidő

Táplánszenkereszt község  Önkormányzata idén 1270  járműről kapott adatot a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától (KEKKH). A fizetéshez szükséges postai utalványt 2016. március 10-ig az adózóknak kézbesítettük, kitöltve az első féléves adó össszegével. Akik éves adót szoktak fizetni, kérjük jelezzék és részükre csekket biztosítunk. Tértivevényes levelet kaptak, akiknek a tavalyi évihez képest változott a fizetendő adó összege, illetve akiknek az idei évtől kezdődött az adóztatása. Közéjük soroljuk azokat, akik 2015-ben települési lakosként vettek használt járművet, vagy akik tavaly decemberben forgalomba helyezettet vettek, illetve akik tavaly költöztek a településre.

Ugancsak tértivevényes levelet kaptak azok, akiknek adófizetési kötelezettsége eladás vagy forgalomból való kivonás miatt megszűnt.

 A többi  adózó normál postai csekket kapott, nekik nem változott az adó összege az előző évihez képest.

A súlyadót két egyenlő részletben fizetni, így az első részletet március 15-ig, a másodikat pedig szeptember 15-ig kell teljesíteni. Fizetni postai csekken vagy banki átutalással akár külföldről is lehet, az utaláshoz szükséges bankszámlaszámok, az ügyintézők neve és elérhetősége megtalálható a www.taplanszentkereszt.hu honlapon, a helyi adók kategóriában.

A súlyadó alapját korábban a jármű megengedett legnagyobb össztömege határozta meg, 2007-ben pedig a motor teljesítményéhez igazították az adó alapját. Az összeg számítása jelenleg a gépjármű életkorától és teljesítményétől függ:

 

  • a jármű gyártási évében, illetve az azt követő három évben 345 forint kilowattonként;
  • a gyártási évet követő 4.-7. évben 300 forint kilowattonként;
  • a gyártási évet követő 8.-11. évben 230 forint kilowattonként;
  • a gyártási évet követő 12.-15. évben 185 forint kilowattonként;
  • a gyártási évet követő 16. évet követően 140 forint kilowattonként;

A fizetendő adó összegéről beazonosítást követően adunk tájékoztatást, illetve ha az ügyfél személyes eljáráskor kéri, akkor csekket is.

A hatályos törvényi rendelkezés értelmében az önkormányzati adóhatóságnak minden év október 31-ig kell a tájékoztató egyenlegeket kiküldenie, de az értesítőt a Polgármesteri Hivatal augusztus hó első felében postázza, csekkel együtt.

Galéria: