Programajánló

Egészség Világnapja

Helyszín: -, Program időpontja: 2021. Április 07. (Szerda), Feltöltötte: Dávid-Tóth Andrea

Egészség testben és lélekben! 

Tőke Mónika Táplánszentkereszt védőnőjének és önkormányzati képviselőnek írása az Egészség  Világnapja alkalmából.

A szakirodalom írásai mellett egy kis útravalót is megfogalmazott nekünk Mónika, hogy testben és lélekben is az egészségességre tudjuk törekedni. 

Fogadják szeretettel az írást!  


AZ IMMUNSEJTEK 70%-A A BÉLRENDSZERBEN TALÁLHATÓ

Elengedhetetlenül fontos, különösen napjainkban, hogy szervezetünk erős védekező képességgel rendelkezzen, fel tudja venni a harcot a kórokozókkal szemben.

Ehhez jól működő immunrendszerre van szükségünk, hiszen ez a szervezet legfontosabb védőbástyája.

MI MINDENT TEHETÜNK AZÉRT, HOGY IMMUNRENDSZERÜNK ERŐS LEGYEN?

Az immunrendszerünk hatékonysága szorosan függ a bélflóránk minőségétől és ennélfogva az általunk fogyasztott étel minőségétől. A feldolgozott ételek, a „mű-kaják” nagy hatékonysággal rombolják immunrendszerünket.

Nincs szükség kíméletlen diétára!

FOGYASSZUNK PROBIOTIKUMOKAT

Ezek nélkülözhetetlenek az erős immunrendszert biztosító egészséges bélflóra fenntartásához. A bélflóra részét képező jótékony baktériumok segítenek elpusztítani a kórokozókat, javítják az emésztést és növelik a szervezet ellenálló képességét.

MEGFELELŐ FOLYADÉKFOGYASZTÁS

Nem lehet eleget hangsúlyozni, mennyire fontos mindennap elegendő folyadék fogyasztása. A testtömegtől függően ez napi 1,5-3 liter lehetőleg cukor- és szénsavmentes innivalót jelent, zömében tiszta - szűrt vagy tisztított - vizet, teát.

Kiegyensúlyozott életérzés

VITAMINOK, ÁSVÁNYI ANYAGOK, NYOMELEMEK PÓTLÁSÁRA

Erre nagy szükség van, hiszen – sajnos – a zöldségek és a gyümölcsök már régen nem annyira gazdagok vitaminokban, mint korábban, a kilúgozott- és káros anyagokkal terhelt termőtalaj miatt drasztikusan csökken a táplálék ásványi anyag és vitamintartalma. KERÜLJÖN RENDSZERESEN hazai nyers zöldség- és gyümölcs a menünkbe, hiszen ez a legjobb módja az immunitáshoz szükséges ásványi készleteink gyors feltöltésének!D vitamin.

Megeröltető sportolás nélkül!

RENDSZERES FIZIKAI AKTIVITÁS

Erre elengedhetetlen a szövetek megfelelő vérellátáshoz, oxigénnel, tápanyaggal való ellátásához, végeredményben növeli a szervezet ellenállóképességét. Egészséges, haj, bőr, és köröm

LELKI EGÉSZSÉG ÉS TESTSÚLY

A félelem, a szorongás, a stressz szintén gyengíti az immunrendszert, fordítsunk gondot LELKI EGÉSZSÉGÜNKRE! ALUDJUNK min. napi 7-8 órát, erre szükség van a regenerálódáshoz. Az ELHÍZÁS ugyancsak csökkenti az immunválaszt, ezért túlsúlyos embereknél gyakoribbak a fertőzések, mint a normális súlyúaknál. TÁMOGASSUK immunrendszerünket táplálékkiegészítőkkel!

Őseink idején a hirtelen stressznek evolúciós haszna volt: ha láttuk, hogy veszély fenyeget, a hirtelen felszabaduló adrenalintól nagyobbat tudtunk ugrani, messzebbre tudtunk futni, sőt, egy ideig még a fájdalmat sem éreztük, és így akár sebesülten is biztonságba tudtunk jutni, ha valami fel akart falni bennünket.

A modern embert azonban jellemzően semmi nem akarja felfalni, még akkor sem, ha éppen a vállunk felett kukucskáló határidőkről, befizetetlen csekkekről vagy száz, kíváncsian ránk szegeződő szempárról van szó. Cserébe viszont rövidtávon megörököltük a kiszáradt szájat, a remegést, dadogást, izzadást, hosszú távon pedig a stressz egész sor egészségügyi következményét, hiszen ez az állapot nem alkalmas arra, hogy folyamatosan ebben éljünk. Ha valami, akkor legfeljebb az állandó aggodalom fog fölfalni belülről.

A magyarok 82 százaléka elégedetlen a hazai helyzettel, sokat szorongunk. Így van ezzel még rengeteg nép, de a mi félelmeink toplistája más, mint a világé – írtuk korábban. Most pedig azt fogjuk taglalni, hogyan védekezhetünk a stressz és a félelem ellen, a tudomány szerint. Íme,néhány módszer, amik tutira beválnak.

Lélegezz mélyeket

A mély légzés által a test ellazul ahelyett, hogy automatikusan „harcolj vagy menekülj” üzemmódba kapcsolna. Ezt a módszert különböző fóbiák kezelésekor is sikerrel alkalmazzák. Például ha valaki arachnofóbiában, a pókoktól való kóros félelemben szenved, először egy pók fotóját mutatják meg neki, majd ha képes megérinteni a fényképet, jöhet egy plüss pók, és így tovább egészen odáig, hogy képes legyen elviselni, ahogy egy kisebb élő pók az ujjaira mászik. Ugyanez vonatkozik a kutyasimogatásra vagy akár a nyilvános megszólalásokra is.

Ismerd fel, hogy pontosan mitől félsz

Sokszor az is megtörténhet, hogy egy dologtól való félelem kihat egy másik eseménnyel kapcsolatos viszonyunkra is. Ilyenkor tegyük fel magunknak a kérdést: van-e köze a jelenlegi élményünknek a félelmünkhöz?

Tornázz

Egy jó edzés endorfint szabadít fel a szervezetben, enyhén megnöveli a testhőmérsékletet és az immunrendszert is erősíti – ez mind hozzájárul ahhoz, hogy azonnal lecsendesítse az idegeket.

Gondold újra: nem stressz ez, csak izgalom

Egy tanulmány szerint azok az emberek, akik a stresszt pozitív izgalomként értékelik újra magukban, jobb előadók és karaoke-énekesek.

Nézd a teljes képet

Csinálj egy listát az összes dologról, ami éppen aggaszt. Mellé csinálj egy hasonló listát mindenről, ami viszont jól megy. Már nem is olyan szörnyű a helyzet, nem?

Ismerd fel, hogy ebben az adott pillanatban éppen minden rendben van

A túlélési ösztönünk azzal tart minket folyamatosan készenlétben, hogy valamiféle jövőbeli veszedelemre hívja fel a figyelmet. Ilyenkor állj meg egy pillanatra és vedd észre, hogy most éppen nincs semmi baj.

Vedd játékosra

Próbálj meg magadra úgy tekinteni, mint aki éppen játszik. Ha valami nem sikerül, semmi baj, majd újra megpróbálod. Ha sikerül meggyőznöd magadat, hogy tét nélküli minden, sokkal kisebb nyomás fog rád nehezedni.

Tudatosítsd magadban a fontossági sorrendet

Egy megterhelő élethelyzet előtt írd le egy papírra, hogy mit tartasz a legfontosabbnak: család, karrier, megbecsülés, aztán azt is írd mellé, hogy miért fontosak neked ezek a dolgok. Segíteni fog, hogy emlékezz, mit és miért kell megtenned.

Segíts másoknak

Adj pénzt egy hajléktalannak, vagy tartsd nyitva az ajtót, ha látod, hogy valaki szatyrokkal megrakva közeledik. Amikor az emberek segítenek egymásnak, sokkal kevésbé érzékelik azokat a negatív érzelmeket, amelyeket a stresszes élethelyzetek kiváltanak.

Igyál kávét

Egy egereken végzett tanulmány kimutatta, hogy a koffein segít a stressz legyőzésében.

Szoktasd arra az agyadat, hogy inkább a jelenlétre, mint a jövő iránti aggodalomra vagy a múlt miatti megbánásra fókuszáljon. A meditáció kiváló módszer erre.

Beszélj magadhoz

Egy tanulmány kimutatta, hogy azok a diákok, akik egy nyilvános megszólalás előtt egyes szám második személyben szólították meg saját magukat, sokkal sikeresebbek voltak, mint azok a társaik, akik egyes szám első személyben próbálták magukat biztatni. Úgyhogy a következő kihívás előtt állj a tükör elé, nézz magadra, és mondd ezt: „értesz ahhoz, amit csinálsz. Kiemelkedő vagy benne. Ma is sikeres leszel.”

Használd ki a stressz pozitívumait

Végül pedig, ha semmi nem használ, ne feledd, hogy a pszichológusok szerint a stressz azt jelenti, hogy értelmes életet élsz. És ha a stressz pozitív hatására gondolsz, az segítheti a testedet abban, hogy jobban reagáljon egy nehéz helyzetben.

Sok olyan étel van ami támogatja segíti az immurendszer erősítését

Fokhagyma: a vírusölő

A fokhagymában például olyan hatóanyagok találhatóak, melyek megerősíthetik a szervezetünket a mikrobákkal szemben, ráadásul azokkal a mikrobákkal is felveszik a harcot, amelyek már bekerültek a testünkbe (így nemcsak megelőzésként érdemes rendszeresen fokhagymát enni, hanem akkor is, ha már betegek vagyunk).

A fokhagyma emellett bizonyos krónikus, gyulladásos betegségek tüneteit is enyhítheti, és a szív- és érrendszerünk egészségét is segít megőrizni, például azzal, hogy normalizálja a vérnyomásunkat és a koleszterinszintünket. Naponta egy-két gerezd fokhagymát érdemes elfogyasztani. Legyünk azonban óvatosak: a fokhagyma irritálhatja az érzékenyebb gyomrot, és gyomorégést is okozhat.

Méz, a védő pajzs

Szintén a hagyományos immunerősítő ételek közé tartozik a méz: nemcsak antioxidáns hatásai vannak, de véd a vírusok, baktériumok és gombák ellen, enyhíti a gyulladásokat és gyorsítja a beteg szövetek gyógyulását. Már akkor érezhetjük jótékony hatását, ha naponta egy-egy teáskanálnyit fogyasztunk belőle. A méz emellett az emésztőrendszerünknek is jót tesz, külsőleg alkalmazva pedig nyugtatja, gyógyítja a gyulladt, irritált bőrt.

A gyömbér, a fokhagyma, a méz, a C-vitamin erősíti immunrendszerünket.

Gyömbér, az immunerősítő

Az erős aromájú gyömbért évezredek óta használják az életerő fokozására és az immunrendszer erősítésére. Antioxidáns, antiszeptikus, antibakteriális hatásai mellett a gyulladásokat is csökkenti, és olyan krónikus betegségek ellen is bevethető, mint a magas koleszterinszint. A gyömbért hagyományosan a gyomor gyógyítójának is tartják (nagyon hatékony például a hányinger csökkentésében), de torokfájás vagy nátha ellen is bevethető. Naponta kortyolgassunk el egy-két csésze gyömbérteát.

Zöld tea: antioxidáns

Ha a gyömbérteát nem találjuk annyira ízletesnek, egy másik itallal könnyedén "kiválthatjuk": a zöld tea ugyanis az egyik legjobb immunerősítő – számos más pozitív hatása mellett. A zöld teában található vegyületek, hatóanyagok védik a szervezetünket a vírusoktól és baktériumoktól, fokozzák az anyagcserét, megakadályozzák, hogy a testünkbe jutott mikrobák elszaporodjanak.

Az antioxidánsok pedig védenek a korai öregedés és a krónikus gyulladások hatásaival szemben. Számos kutatás bizonyította azt is, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztása csökkenti többek között a szív- és érrendszeri betegségek, bizonyos daganatok, az agyvérzés, a csontritkulás vagy az ínybetegségek rizikóját. A zöld tea ráadásul élénkítő hatású és segíti a koncentrálást is. Érdemes tehát a napunkat egy csésze zöld teával indítani! A hagyományos kínai orvoslás ezt ajánlja az immunrendszer erősítésére. Kattintson!

Joghurt: a belek jótevője

Meglepő módon, bizonyos szempontból a beleink is az immunrendszerünk részének tekinthetők: a bél található jótékony hatású baktériumok ugyanis védenek a betegséget okozó mikrobák ellen, megakadályozzák azok elszaporodását. A bélflóra egyensúlyának megőrzéséhez, illetve helyreállításához érdemes rendszeresen fermentált, probiotikumokban gazdag élelmiszereket fogyasztani, például joghurtot.

A joghurt javítja az emésztésünket, gyorsítja a gyógyulást és enyhíti a fertőző betegségekkel összefüggő kellemetlen tüneteket. Egy másik, könnyen elérhető és kedvező árú, igen egészséges élelmiszer a savanyú káposzta. Igen magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma – például nagyon sok C-vitamin van benne, amely szintén támogatja az immunrendszerünket –, de jót tesz az emésztésünknek, a keringésünknek, és csökkenti a gyulladásokat is.

Az én saját receptem:

  • Iktasd ki azokat az embereket az életedből akikkel nem érzed jól magad. Ők az energia vámpírok.
  • Nem kell megtenni olyan dolgokat amit nem szeretnél, csak azért mert elvárják és mindig így szokták.
  • Mondj nemet
  • Készíts napirendet!
  • Este készítsd össze a következő napra szükséges dolgokat
  • Minden reggel kellj fel fél órával korábban mint a család.Gondold végig a napodat.
  • Igyál egy teát és olvass 10 percig, (időzítő)
  • Ha leülsz a gép elé megnézni a leveleket állíts időzítőt. 10 perc az pontosan elég a fontos levelek megválaszolására.
  • Mindig a legnehezebb probléma megoldásával kezd.
  • Vezess határidőnaplót!
  • Ha hazaérsz halkítsd le a mobilod vagy kapcsold ki!
  • Gyermekednek ne prédikálj, mutass példát.
  • Ha feszült vagy, végy egy nagy levegőt! (orrodon beszívod és közben magadba mond:beszívom a pozitív energiát majd szájon át fújd ki és mond kifújom a rossz dolgokat. 5x egymás után.
  • Az utadba kerülő problémákat, feladatnak érezd, csak téged tanítani érkeznek.
  • A jelenben élj!
  • Adj önzetlenül és csendben!
  • Legyen "én" időd ilyenkor azzal foglalkozz ami kikapcsol(olvasás, kertészkedés, egy jó fürdő)
  • Mos csukd be a szemed! Majd nyisd ki! NE CSAK MOST!
  • Légy hálás azért amid van!
  • MOSOLYOGJ!


Letölthető dokumentumok:


További programok: