Hírek, felhívások

Táplánszentkereszti Szécheny park fáinak vizsgálata

Feltöltötte: Családi AnitaDátum: 2023. Március 24. (Péntek), 13:32:59

Tisztelt Lakótársaink!

A település központjában lévő Szécheny park fáinak veszélyes  állapotát Lakótársaink több alkalommal észrevételezték. Évek óta tapasztalhatjuk a fák elöregedéséből eredő veszélyeket. Ágak törnek le, fák dőlnek ki. Pár éve már kint van a tábla, amely szerint szeles időben a fák alatt tartózkodni veszélyes.

Áttekintettük a park állapotát, amelynek keretében fákat kivágásra vagy megmetszésre ajánlottak, egyben felhívták a figyelmünket arra, hogy a park állapota komolyabb beavatkozást igényel.

Szakértői vélemény készült, amely részletesen bemutatja a fák állapotát. Veszélyes és nagyon veszélyes kategóriába sorolták a gesztenyefákat. Elszomorító, de a könyvtár előtt álló glinko biloba fa is élete utolsó szakaszába jutott.

Településünk fontos része, dísze a volt kastélypark. Megőrzése érdekében a tervezett beavatkozásokat  el kell végezni. A kivágott fák pótlásra kerülnek, a gesztenyesort hársfasorral tervezzük helyettesíteni.

A közérdek, az élet és vagyonbiztonság megkívánja a drasztikus beavatkozást, melyet ősszel tervezünk elvégeztetni.

Az elszáradt fák még a tavasszal kivágásra kerülnek.

Az elkészült szakvélemény a hivatalban megtekinthető, kérésre elektronikusan továbbítjuk, illetve honlapunkról letölthető.

A munkák költségének nagyságrendje megállapítása céljából eddig egy árajánlatot kértünk, illetve a fakivágási munkák térítésmentes elvégzésére is érkezett felajánlás. Konkrét döntés még nem született, az előkészítés keretében ajánljuk szíves figyelmükbe jelen tájékoztatást.

A száraz fák kivágásán túl egyéb munkát nem végeztetünk.

Tisztelettel várjuk szíves véleményüket, javaslataikat, érveket, ellenérveket. Településképi, élőhelyi szempontból évekre meghatározza a központ arculatát, nagy változás lesz életünkben.

De gondoljunk arra, hogy a megmaradó faállományt nem veszélyeztetik a letörő, kidőlő fák, az újonnan elültetésre kerülő fák megfelelő életteret kapnak, hogy mielőbb egy egészséges, szép környezet növekedjen a pusztulófélben lévő park helyén.

A közeljövőben lakossági fórumot tervezünk körbesétálva a parkot, szakértő részvételével.

 

 


Letölthető dokumentumok:


További híreink: